Wethouder Janita Tabak met Luuk,
Lieke en Myron.
(foto: Betsy Smit)

ONDERDUIKERSMUSEUM DE DUIKELAAR OPENT NIEUWE VLEUGEL MET ONDERDUIKHUIS EN KERK

Trots! Vanmiddag heeft wethouder Janita Tabak samen met de kinderen Luuk, Lieke en Myron de nieuwe vleugel van ons museum geopend. Hier is afgelopen maanden heel hard door onze vrijwilligers gewerkt om een onderduikhuis te realiseren evenals een deel van de kerk waar tijdens de oorlog onderduikers een veilig heenkomen vonden.
In haar toespraak wees ze op de mensenrechten die we na de oorlog hebben gekregen, dat we mogen geloven wat we willen, mogen denken wat we willen en mogen zijn wie we zijn. Het belang van het Onderduikersmuseum is om ons eraan te herinneren dat er heel andere tijden zijn geweest.
Ben je benieuwd? Het museum is weer open.
Reserveer wel even je entree! Dat kan heel eenvoudig telefonisch via (06) 380 38 793

 

** Openingstijden **
Donderdag t/m zaterdag: 10.00 – 17.00 uur
Zon- en feestdagen: 13.00 – 17.00 uur.

Nieuw boek Rutger Bregman – Wat maakt een verzetsheld?

Historicus Rutger Bregman heeft eind april 2021 zijn nieuwste boek uitgebracht. ‘Wat maakt een verzetsheld?’ gaat over Arnold Douwes, een van de grote verzetshelden van ons land.

Domineeszoon Arnold Douwes werd door Johannes Post gerekruteerd en was dé grote organisator van de vele Joden die in de oorlog door het Nieuwlandse verzetsnetwerk zijn ondergebracht. Arnold hield notities bij van zijn verzetswerk, waar na de oorlog een dagboek van verscheen. Arnold is in 1999 overleden. HIj werd 93 jaar.

Rutger bracht ter gelegenheid van de introductie van zijn nieuwe boek een bezoek aan het museum en Nieuwlande. Het boekje is te koop in onze museumwinkel en als e-book (link bol.com)

27-4 was Rutger Bregman te gast bij Op1
Hij vertelt over zijn nieuwe boek ‘Wat maakt een verzetsheld?’ Vorige week was hij voor een werkbezoek in Nieuwlande en te gast in het museum.

Het boek gaat over Arnold Douwes de domineeszoon die door verzetsman Johannes Post werd gerekruteerd en belangrijk was voor het Nieuwlandse verzetsnetwerk. Hij hield notities bij van zijn verzetswerk. Hier is na de oorlog een dagboek van verschenen.
Prachtig dat er, dankzij Rutger Bregman, landelijke bekendheid is voor deze verzetsheld.
Bekijk hier  de uitzending
de Het begin van het onderduikershuis

                                                                                                                                                                                                                                         Nieuwlande 1-2-21

Winterstop

Op de foto’s is te zien dat er, onder andere, tijdens de winterstop ook werd gebouwd in het museum. Wat zou het resultaat zijn? Men is enthousiast bezig geweest om een nieuwe expositie te maken waardoor  voor de bezoekers, oud en jong, ervaren kan worden wat “onderduiken” inhoudt. Het zijn verhalen die je misschien al zo vaak hebt gehoord en het daarom niet meer zo “pakt”. Dat zal vanaf nu anders zijn…..

Wanden voor het huis.
Het onderduikers huis
Wethouder Janita Tabak en Henk kremer

Wethouder op bezoek.

Donderdag 11 maart 2021 bezocht wethouder Janita Tabak het Onderduikersmuseum de Duikelaar.
Mevrouw Tabak liet zich uitgebreid voorlichten over de onderduikersgeschiedenis van Nieuwlande en de plannen van het museum. Al gauw bleek haar bijzondere belangstelling voor de Holocaust. Er volgde een boeiend gesprek over de gebeurtenissen in het verleden en wat wij daar nog steeds van kunnen leren.

In de tentoonstelling ‘Gezocht’ kwam ze als inwoonster van Kampen een heel bekende naam tegen: Marinus Post.

. Over het bijzondere verhaal van het dorp Nieuwlande en de heldendaden van de inwoners tijdens de WOII schreef ik deze blog

Klik hier voor de blog

Arie Brouwer en CvdK Jetta Klijnsma

CVDK JETTA KLIJNSMA HEEFT LEVENSVERHAAL THIE BROUWER IN ONTVANGST GENOMEN

Woensdag 2 december heeft CvdK Jetta Klijnsma het levensverhaal van Thie Brouwer in ontvangst genomen. Ze deed dat in het Onderduikersmuseum in Nieuwlande.
Thie Brouwer (Gasselternijveenschemond 1902-1988) was actief binnen het verzet. Na de oorlog was hij voedselcommissaris, wethouder van de gemeente Assen, Statenlid en gedeputeerde van de provincie Drenthe. Voor generatiegenoten als Johannes Post en Jan Smallenbroek, later minister van Binnenlandse Zaken, was hij een vriend en vertrouweling: ‘niet een vechtjas, wel een baken in de storm’.
Jan-Willem van de Kolk schreef een artikel dat nu gepubliceerd is in het historisch tijdschrift Veerten.
Arie Brouwer, de 90-jarige zoon van Thie, overhandigde het eerste exemplaar aan mevrouw Klijnsma en schonk een sleutel van het gemeentehuis van Voorburg aan het Onderduikersmuseum. Met deze sleutel zou midden juli 1944 een kraak worden gezet door KP Johannes. Door de executie van Johannes Post ging dit niet door.
De sleutel is te zien in de lopende tentoonstelling ‘Gezocht’ over de gebroeders Johannes en Marinus Post. Het levensverhaal van Thie Brouwer verscheen in het decembernummer van Veerten, het tijdschrift van het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal (te koop in het museum).