English Museum Page

Onderduikersmuseum de Duikelaar in Nieuwlande is ontstaan in 2017. Na het overlijden van Jo Schonewille, bleef er een tamelijk grote collectie aan tweede wereldoorlog voorwerpen achter. Stichting Onderduikermuseum Nieuwlande heeft zich ingezet om de collectie te behouden.

Het doel van het onderduikersmuseum de Duikelaar is om de geschiedenis van Nieuwlande in materiële en immateriële zin te verzamelen, te bewaren en weer te geven. Doormiddel van het museum wil de stichting de geschiedenis van Nieuwlande in de jaren ’40-’45 levend houden en aan de jongere generatie doorgeven. Niet alleen als eerbetoon aan de bekende verzetshelden, zoals Johannes Post, maar ook aan de vele bewoners die zwijgend hun leven riskeerden door onderduikers in huis te nemen.

Wat onze bezoekers ervan vonden

Mooi dat de indrukwekkende collectie van Jo Schonewille is behouden. Dankzij het werk van de Stichting Onderduikermuseum de Duikelaar zijn nu de vele aansprekende voorwerpen en foto’s te zien. Het spreekt mij aan dat het museum boeiend is voor jong en oud. Een bezoek aan de Duikelaar is zeker aan te raden en ik daag u uit hun motto te gaan ervaren: “Het dorp dat zweeg heeft veel te vertellen”!


Karel Loohuis
Burgemeester Hoogeveen
Hooghalen en Nieuwlande. Hemelsbreed liggen beide Drentse plaatsen ruim 25 km van elkaar verwijderd, maar het contrast is groot; de ene plek was in de jaren ’40-‘45 een doorvoerkamp voor 107 000 Joden, Roma en Sinti. De andere een veilige haven voor meer dan honderd Joden en andere onderduikers die aan de vervolging probeerden te ontkomen…>

dirk mulder kamp westerbork
Dirk Mulder
Directeur, Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Ik vind het geweldig dat een groep mensen al jaren actief is om de verzetsgeschiedenis van het dorp op de kaart te zetten met als voorlopige resultaten de restauratie van het voormalige onderduikhol en – begin 2018 – de opening van het Onderduikmuseum ‘De Duikelaar’. Ik hoop van harte dat die inspanningen beloond worden met een groeiende belangstelling in binnen- en buitenland voor dit kleine dorp met zijn grote en unieke geschiedenis.