Voormalig Gereformeerde Kerk met daarnaast koffiehuis Van der Vinne
Geschiedenis
Op 15 mei 2017 werd Stichting Onderduikersmuseum de Duikelaar opgericht. Aanleiding was de verkoop van een uniek historisch pand in Nieuwlande, dat we als monument voor het dorp wilden behouden en tot museum maken. Eenmaal bezig met de plannen voor een museum gingen we onafhankelijk van het gebouw verder, we waren overtuigd van onze missie.
We willen de geschiedenis van Nieuwlande in de jaren ’40-’45 levend houden en aan de jongere generatie doorgeven. Niet alleen als eerbetoon aan de bekende verzetshelden, zoals Johannes Post en Arnold Douwes, maar ook aan de vele inwoners die zwijgend hun leven riskeerden door onderduikers in huis te nemen. Het museum geeft een beeld van de oorlog en de dilemma’s die dit met zich meebrengt.
De collectie Schonewille (foto: Serge Vinkenvleugel RTV Drenthe)
Collectie Schonewille
Vrijwel tegelijk met de verkoop van het historische pand in Nieuwlande kwam ook de collectie Schonewille onbeheerd te staan. In overleg met de erven Schonewille is de collectie in langdurig bruikleen aan Stichting Onderduikersmuseum de Duikelaar gegeven.
De collectie van het voormalig museum van Jo Schonewille, ‘Nieuwlande 1940-1945, een dorp dat zweeg,’ bestaat uit een groot aantal foto’s, kranten, pamfletten, posters en boeken. De collectie betreft de onderduikgeschiedenis van het dorp Nieuwlande in het algemeen. In het bijzonder is er aandacht voor Johannes Post, Arnold Douwes en Ds. Slomp, alias Frits de Zwerver. Deze nationaal bekende figuren hebben een grote stempel op de geschiedenis van het dorp gedrukt.
Max Léons tekent het gastenboek
Onderduikersmuseum de Duikelaar
Op 6 april 2018 opende Onderduikersmuseum de Duikelaar zijn deuren. Aanleiding was de presentatie van Het Geheime Dagboek van Arnold Douwes door de uitgever en het NIOD. Voor de organisatoren was Nieuwlande de aangewezen plek.
Met zoveel landelijke genodigden in het dorp, was dit het moment om het museum, hoe klein ook, onder de aandacht te brengen. Het was een eer dat we onderduiker en verzetsman Max Léons, bereid vonden de opening te verrichten.
Géraldine Verheij-Zevenbergen2024-08-21Uitgebreid museum over de onderduikers geschiedenis van Johannes Post en de vele mensen die hij ondergebracht heeft. Vooral de mooie fotowand met alle gezinnen die onderdak boden aan de onderduikers is kunstig en indrukwekkend!Sjaak Hoogenboom2024-08-09Boeiende tentoonstelling. Hoewel niet al te groot museum toch bezoek waard. Met ook documentairefilm over Johannes Post en mede-verzetshelden.Andreas Schreiber2024-08-08Sehr interessant , gut erklärtBerend Haan2024-07-29Indrukwekkend om te zien. Je beleeft net hoe het toen gegaan was.Jan Okko Dijkstra2024-07-24Leuk en een interessant klein museum. Vrijwilligers die maar wat graag de vele verhalen vertellen en je rondleiden. Ook de wandeling is aan te raden langs het onderduikholTwentenaartje2024-07-12Gisteren zijn we hier geweest, was interessant, bij aankomt werd de deur voor ons opengehouden. Ook werden we deels rondgeleid. Wat ik miste is de plekken waar ook werd ondergedoken en hoe groot dat was. Hoe het verborgen werd enz. Verder erg mooi.Mariska2024-07-06Een mooi en interessant museum, het laat goed zien hoe het hele dorp onderduikers hielp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een bijzonder verhaal. Ga zeker een kijkje nemen als je in de buurt bent! Ik heb een wandeling door het dorp gemaakt vanuit het museum onder leiding van een gids. Op die manier krijg je nog meer informatie.