Museum Nieuwlande

Onderduikersmuseum
Nieuwlande

Header_museum_nieuwlande

Schoolprogramma's

Het museum biedt voor alle scholen, basis/middelbaar/speciaal + alle leeftijden, verschillende educatieve programma’s aan. De ervaring leert dat kinderen een bezoek aan het museum heel boeiend vinden en na ruim twee uur les verbaasd vragen waarom ze nu alweer weg gaan. Ook de leerkrachten zijn enthousiast: ‘Hier leren ze in 1 ochtend meer dan ik ze in een paar weken tijd kan bijbrengen’. Heeft een school eenmaal de weg naar het museum gevonden, dan keren ze meestal jaarlijks terug.

Niet alleen scholen zijn welkom in het museum, ook scouting, jeugdclubs en andere groepen (jongeren) kunnen gebruik maken van de hieronder vermelde opties. Informeer naar de bij uw groep passende mogelijkheden: contact@museumnieuwlande.nl.

Schoolklas op bezoek.

Drents Oorlogsdagboek

In samenwerking met het Drents Archief, heeft het museum een uniek programma voor groep 7/8 basisschool en onderbouw voortgezet onderwijs. Het digitale project Drents Oorlogsdagboek, laat leerlingen via een korte film kennismaken met 5 kinderen, die elk in een verschillende situatie zaten tijdens de oorlog. Bij Jo zaten onderduikers in huis, Truus moest zelf onderduiken, Benno zat in Kamp Westerbork, Antjes ouders waren NSB’ers en Han? lijdt tijdens de hongerwinter.

De leerlingen worden in groepjes ingedeeld en krijgen een iPad en een doos vol archiefmateriaal over één van bovenstaande kinderen. Op basis van de archiefbronnen beantwoorden de leerlingen vragen over de kinderen. Vervolgens maken ze met de tablet een stripverhaal over één oorlogsdag uit het leven van een kind, die strip wordt aan het oorlogsdagboek toevoegen.

Rondleidingen op maat gemaakt

De Duikelaar biedt op maat gemaakte rondleidingen voor jongeren aan. Zowel het museum, dorp, onderduikershol en de kerk kunnen worden bezocht. Naast specifieke informatie over de oorlog in het algemeen en het verzet in Nieuwlande en omgeving in het bijzonder, komen ook algemene onderwerpen aan de orde zoals: samen sterk, niemand buitensluiten of solidariteit. 

Spreekbeurt of profielwerkstuk

Heb je informatie nodig over een persoon of gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog? Kom dan naar het museum en laat je hierover voorlichten. Je kunt het best eerst een afspraak maken en van tevoren al je vraag stellen.

Podcast: Wie niet weg is…

Beluister onze 3-delige podcast ‘Wie niet weg is …’ , gemaakt door ‘Stem van Sarah’ met subsidie van de Provincie Drenthe. Sarah duikt onder met een jongere en bespreekt daar hoe het is om op die plek te zitten. Zij zitten daar vrijwillig, maar hoe veilig was het daar in de oorlog? Wie zaten daar en waarom? De podcast is ook geschikt voor scholen om als lesmateriaal te gebruiken.