Wethouder Janita Tabak met Luuk, Lieke en Myron
(Foto: Betsy Smit)

9 juni 2021

Onderduikersmuseum de Duikelaar opent nieuwe tentoonstelling 

Vanmiddag heeft wethouder Janita Tabak samen met de kinderen Luuk, Lieke en Myron de nieuwe tentoonstelling in ons museum geopend. De afgelopen maanden hebben onze vrijwilligers hard gewerkt om een onderduikhuis en de voormalig gereformeerde kerk gedeeltelijk na te bouwen. Nu kan iedereen binnenstappen en ervaren hoe het leven in die tijd was.

In haar toespraak wees wethouder Tabak op de mensenrechten die we na de oorlog hebben gekregen; we mogen geloven wat we willen, mogen denken wat we willen en mogen zijn wie we zijn. Het belang van Onderduikersmuseum de Duikelaar is om ons eraan te herinneren dat er heel andere tijden zijn geweest.

Rutger Bregman (l) in het museum met 2 vrijwilligers
(Foto: Maartje ter Horst)

17 april 2021

Nieuw boek Rutger Bregman – Wat maakt een verzetsheld?

Historicus Rutger Bregman heeft eind april 2021 zijn nieuwste boek uitgebracht: ‘Wat maakt een verzetsheld?’ In dit essay onderzoekt hij wat verzetshelden gemeenschappelijk hebben. Rutger raakte gefascineerd door Arnold Douwes, een van de grote verzetshelden van ons land.

Omdat Arnold Douwes een van de drijvende krachten was achter het onderduiknetwerk in Nieuwlande bracht Rutger Bregman een bezoek aan ons museum.

Arnold Douwes nam het werk van Johannes Post over, toen deze zelf moest onderduiken. Vanaf 1943 was Douwes de grote organisator van het onderduiknetwerk in Nieuwlande. Arnold hield notities bij van zijn verzetswerk. In 2018 werden die gepubliceerd in het boek ‘Het geheime dagboek van Arnold Douwes, Jodenredder’.

Beide boeken zijn te koop in Onderduikersmuseum de Duikelaar.

Op 27 april 2021 was Rutger Bregman te gast bij Op1 om over zijn boek te praten. Bekijk hier de uitzending.

Wethouder Janita Tabak en Henk kremer

Janita Tabak (r) in het museum met een vrijwilliger

11 maart 2021

Wethouder Tabak op bezoek

Vanmiddag was Janita Tabak, de nieuwe wethouder cultuur van Gemeente Hoogeveen, op bezoek in Onderduikersmuseum de Duikelaar.
Ze liet zich uitgebreid voorlichten over de onderduikgeschiedenis van Nieuwlande en de plannen van het Onderduikersmuseum. Al gauw bleek haar bijzondere belangstelling voor de Holocaust. Er volgde een boeiend gesprek over de gebeurtenissen in het verleden en wat wij daar nog steeds van kunnen leren.

Op haar eigen website schreef zij een artikel over haar bezoek aan ‘De Duikelaar’. Klik hier om haar blog te lezen.

Arie Brouwer en CvdK Jetta Klijnsma

Jan-Willem van de Kolk, Arie Brouwer en Jetta Klijnsma.
(Foto: de Duikelaar)

2 december 2020

Commissaris van de Koning neemt levensverhaal Thie Brouwer in ontvangst

Woensdag 2 december heeft CvdK Jetta Klijnsma het levensverhaal van Thie Brouwer in ontvangst genomen, geschreven door Jan-Willem van de Kolk.

Thie Brouwer (1902-1988) was actief binnen het verzet. Hij was vriend en vertrouweling van Johannes Post en Jan Smallenbroek. Hij wordt omschreven als: ‘niet een vechtjas, wel een baken in de storm’.

Arie Brouwer, de 90-jarige zoon van Thie, overhandigde het eerste exemplaar van het levensverhaal aan mevrouw Klijnsma. Daarna schonk hij het onderduikersmuseum een sleutel van het gemeentehuis van Voorburg. Hiermee zou in juli 1944 een kraak worden gezet door de knokploeg van Johannes Post.  De sleutel is te zien in de tentoonstelling ‘Gezocht’ over de gebroeders Johannes en Marinus Post.

Het levensverhaal van Thie Brouwer verscheen in het decembernummer van Veerten. Deze editie is te koop in Onderduikersmuseum de Duikelaa