Museum Nieuwlande

Onderduikersmuseum
Nieuwlande

Header_museum_nieuwlande

Thea’s verzet – Activiteit voor middelbare scholieren

 Stel je voor, je bent net 17 geworden en dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Heel vervelend, vooral als je Joods bent. Dat is wat Celine Kuyper overkwam. Wat zou jij doen als je in haar schoenen stond? Zoek je een veilige plek om te wachten tot de oorlog voorbij is? Of riskeer je je leven om Nederland te helpen bevrijden? 

Op zaterdag 27 januari kun je, in Onderduikersmuseum de Duikelaar, horen wat Celine deed. Wat gebeurde er met haar in de oorlog? Waarom noemt iedereen haar Thea?

Op 27 januari, de dag dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd, is nu de internationale Holocaust herdenkingsdag. Jaarlijks organiseert museum De Duikelaar, op de laatste zaterdag van januari, een activiteit speciaal voor middelbare scholieren. Maar ga je nog niet/niet meer naar de middelbare school en je wilt weten wat Thea overkwam? Ook dan ben je van harte welkom, evenals ouders, begeleiders en ‘chauffeurs’. De toegang is gratis, maar je moet wel een plekje reserveren, dus meld je even aan via onderstaand mailadres.

Datum:         Zaterdag 27 januari
Tijd:              14.00 – 15.00 uur
Kosten:         Gratis
Locatie:        Onderduikersmuseum de Duikelaar
                      Julianlaan 3, Nieuwlande
Reserveren: reservering@museumnieuwlande.nl

De activiteit start om 14.00 uur. Het museum opent om 13.45 uur.

𝗪𝗔𝗡𝗗𝗘𝗟 𝗠𝗘𝗘 op donderdag 28 december en/of breng een bezoek aan het museum! In verband met de wandelingen is deze donderdag het museum geopend voor alle bezoekers.
Nog enkele wandelplaatsen vrij in de groep die start om 10.30u.
De groep van 11.30u. is volgeboekt. 
Minder weergeven
𝗗𝗲 𝗗𝘂𝗶𝗸𝗲𝗹𝗮𝗮𝗿 𝘃𝗲𝗿𝘄𝗲𝗹𝗸𝗼𝗺𝘁 𝟰𝟬𝟬𝟬𝘀𝘁𝗲 𝗯𝗲𝘇𝗼𝗲𝗸𝗲𝗿!
Onderduikersmuseum de Duikelaar in Nieuwlande ontving zaterdag 2 december haar 4000ste bezoeker van dit jaar. De nietsvermoedende gast werd in het zonnetje gezet. In verband met deze feestelijke gebeurtenis werd er een boeket bloemen en een chocoladeletter, de “D” van Duikelaar, aan haar overhandigd.
Reactie van Gerwin Schoonewille, voorzitter van het Onderduikersmuseum: ‘We zijn heel trots dat we dit jaar 4000 bezoekers hebben gehad. We ontvangen elk jaar weer meer bezoekers, 4000 is ons nieuwe record.’
Rita Paas-Koekoek had de eer om de 4000ste bezoeker van dit jaar te zijn. Ze bezocht het museum samen met haar familie “We vieren de verjaardag van mijn zus. Zij zei: ‘laten we naar het museum gaan, dat is gerenoveerd’.” Ook de kinderen, die op een chocoladeletter werden getrakteerd, waren onder de indruk ‘Sommige musea zijn saai, maar hier kun je verhalen horen en er is veel te zien.”
Onderduikersmuseum de Duikelaar ontvangt diverse soorten bezoekers, onder andere schoolklassen, familie-uitjes, reünies en losse bezoekers uit binnen- en buitenland. Het museum krijgt steeds meer bekendheid. “Veel bezoekers komen uit de omgeving of zijn hier op vakantie. Maar steeds vaker krijgen we bezoek dat speciaal voor het museum naar Drenthe komt’ vertelt Aafje Klasen, vrijwilligster bij het museum.
Dat de meeste bezoekers het museum zeer de moeite waard vinden blijkt wel uit de reacties in het gastenboek en online.
“Wat een mooi museum. We zijn nog nooit zo
lang en geboeid in een museum geweest.”
Wilt u zelf ook eens op bezoek bij Onderduikersmuseum de Duikelaar? Dat kan in december nog ieder weekend. In januari en februari is het museum gesloten. Vanaf maart is De Duikelaar weer open voor bezoek. Voor actuele openingstijden en activiteiten zie: museumnieuwlande.nl
Klik op de foto om het gesprek met Gerdi Verbeet te beluisteren (RTV Drenthe)
𝗚𝗲𝗿𝗱𝗶 𝗩𝗲𝗿𝗯𝗲𝗲𝘁 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝗲 𝗮𝗺𝗯𝗮𝘀𝘀𝗮𝗱𝗲𝘂𝗿
𝗢𝗻𝗱𝗲𝗿𝗱𝘂𝗶𝗸𝗲𝗿𝘀𝗺𝘂𝘀𝗲𝘂𝗺 𝗗𝗲 𝗗𝘂𝗶𝗸𝗲𝗹𝗮𝗮𝗿
24-10-2023
Gerdi Verbeet is met trots benoemd tot ambassadeur van Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande. Haar benoeming volgt op haar bezoek op 6 mei van dit jaar, toen ze de tentoonstelling “Mama komt me wel halen” opende.
Een ambassadeur met indrukwekkende ervaring
Gerdi Verbeet heeft een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd als voormalig voorzitter van het Herdenkingscomité 4 en 5 mei en als voorzitter van de Tweede Kamer. Haar betrokkenheid bij het behoud van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en het belang van vrijheid en democratie is onmiskenbaar.
Historisch bewustzijn belicht
In haar eigen woorden benadrukte Gerdi Verbeet: “Een bezoek aan Onderduikersmuseum De Duikelaar zou je iedereen toewensen. Voor jonge mensen is het belangrijk om te weten wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. De inrichting van het museum sluit prachtig aan bij de behoefte van jongeren om zich te kunnen verplaatsen in de vreselijke gebeurtenissen van die tijd. Jezelf kunnen verstoppen en ontsnappen. Dan voel je hoe angstig en dreigend het in die oorlogsjaren was. Voor een ieder is een bezoek een waarschuwing dat onze vrije open samenleving, onze democratische rechtsstaat kwetsbaar is en het waard is om verdedigd te worden.”
Blijdschap bij het Bestuur
Het bestuur van Onderduikersmuseum De Duikelaar is blij met de benoeming van Gerdi Verbeet als ambassadeur. Voorzitter Gerwin Schoonewille benadrukte het belang van deze stap, waarbij hij aanvulde: “Deze benoeming is een waardevolle toevoeging voor ons museum en voor de inwoners van Hoogeveen. Het is een erkenning van het belang van ons werk en van het historisch bewustzijn in onze gemeenschap.

Podcast Wie niet weg is…

10-10-2023

Sinds kort heeft het museum een eigen podcastserie! In de driedelige serie gaat podcastmaakster Sarah op een bijzondere plek in gesprek met jongeren uit Nieuwlande. In een hooiberg, onder de vloer van de kerk en in een kruipruimte praten ze over 80 jaar geleden. Wat gebeurde hier tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wie verstopte zich toen op deze plekken?

Je vindt de podcastserie op Spotify en op onze website onder het tabblad ‘Het museum’. Veel luisterplezier!

Wie niet weg is… is een driedelige podcast van Onderduikersmuseum de Duikelaar in samenwerking met Stem van Sarah. Met dank aan de Provincie Drenthe.

Onderduikersmuseum De Duikelaar blij en dankbaar voor structurele subsidierelatie met de gemeente Hoogeveen

04-07-2023

Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande ontvangt vanaf 2024 een jaarlijkse subsidie van € 25.000, – van de gemeente Hoogeveen. Dat heeft het college van de gemeente Hoogeveen onlangs besloten. Of het Onderduikersmuseum de subsidie daadwerkelijk ontvangt beslist de gemeenteraad uiteindelijk tijdens de begrotingsbehandeling in het najaar.