
In de winter van 2022-2023 is Onderduikersmuseum de Duikelaar gesloten voor een renovatie.
Het museum is gehuisvest in een iconisch schoolgebouw uit de jaren ’50. De voormalige school wordt verbouwd tot een meer museumwaardig gebouw. Zo wordt er onder andere een grotere tentoonstellingsruimte gecreëerd door de muren tussen klaslokalen en gang weg te halen. Ook zal het gebouw beter toegankelijk worden voor mindervaliden.
Aan de buitenkant behoudt het gebouw zijn unieke karakter, maar het zal beter herkenbaar zijn als museum.

De renovatie wordt grotendeels gesponsord door het EU Leader programma in samenwerking met de Provincie Drenthe, het V-fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, en andere sponsoren. Hoewel wij heel dankbaar zijn voor de financiële steun, is het museum nog altijd op zoek naar extra fondsen. Wilt u de renovatie van museum de Duikelaar steunen? Alle donaties, groot en klein, zijn welkom. Neem voor meer informatie contact op met Bert Ronhaar via domusdumus@museumnieuwlande.nl


Stem op Onderduikersmuseum de Duikelaar!
Van 5 t/m 27 september neemt Onderduikersmuseum de Duikelaar deel aan de Rabo ClubSupport Actie.
Leden van de Rabobank ‘het Drentse Land’ kunnen hun stem uitbrengen op verenigingen en stichtingen die zij een warm hart toe dragen. Deze stemmen zijn geld waard. Hoe meer stemmen er op de Duikelaar worden uitgebracht, des te meer geld wij ontvangen.
Onderduikersmuseum De Duikelaar is een stichting die geen subsidie van de gemeente krijgt, daarom kunnen wij extra geld heel goed gebruiken. Het bedrag wordt dit jaar gebruikt voor het uitbreiden van de fotowand met foto’s van alle onderduikgevers.
Bent u lid van de Rabobank, stem op ons! Bent u geen lid, maar heeft u wel een betaalrekening bij de Rabobank ‘het Drentse Land’, vraag dan alsnog het gratis lidmaatschap aan bij de Rabobank. Of vraag familie, vrienden en kennissen of zij lid zijn van Rabobank ‘het Drentse Land’ en op Onderduikersmuseum de Duikelaar willen stemmen.

Wethouder Janita Tabak met Luuk, Lieke en Myron
(Foto: Betsy Smit)
9 juni 2021
Onderduikersmuseum de Duikelaar opent nieuwe tentoonstelling
Vanmiddag heeft wethouder Janita Tabak samen met de kinderen Luuk, Lieke en Myron de nieuwe tentoonstelling in ons museum geopend. De afgelopen maanden hebben onze vrijwilligers hard gewerkt om een onderduikhuis en de voormalig gereformeerde kerk gedeeltelijk na te bouwen. Nu kan iedereen binnenstappen en ervaren hoe het leven in die tijd was.
In haar toespraak wees wethouder Tabak op de mensenrechten die we na de oorlog hebben gekregen; we mogen geloven wat we willen, mogen denken wat we willen en mogen zijn wie we zijn. Het belang van Onderduikersmuseum de Duikelaar is om ons eraan te herinneren dat er heel andere tijden zijn geweest.

Rutger Bregman (l) in het museum met 2 vrijwilligers
(Foto: Maartje ter Horst)
17 april 2021
Nieuw boek Rutger Bregman – Wat maakt een verzetsheld?
Historicus Rutger Bregman heeft eind april 2021 zijn nieuwste boek uitgebracht: ‘Wat maakt een verzetsheld?’ In dit essay onderzoekt hij wat verzetshelden gemeenschappelijk hebben. Rutger raakte gefascineerd door Arnold Douwes, een van de grote verzetshelden van ons land.
Omdat Arnold Douwes een van de drijvende krachten was achter het onderduiknetwerk in Nieuwlande bracht Rutger Bregman een bezoek aan ons museum.
Arnold Douwes nam het werk van Johannes Post over, toen deze zelf moest onderduiken. Vanaf 1943 was Douwes de grote organisator van het onderduiknetwerk in Nieuwlande. Arnold hield notities bij van zijn verzetswerk. In 2018 werden die gepubliceerd in het boek ‘Het geheime dagboek van Arnold Douwes, Jodenredder’.
Beide boeken zijn te koop in Onderduikersmuseum de Duikelaar.
Op 27 april 2021 was Rutger Bregman te gast bij Op1 om over zijn boek te praten. Bekijk hier de uitzending.

Janita Tabak (r) in het museum met een vrijwilliger
11 maart 2021
Wethouder Tabak op bezoek
Vanmiddag was Janita Tabak, de nieuwe wethouder cultuur van Gemeente Hoogeveen, op bezoek in Onderduikersmuseum de Duikelaar.
Ze liet zich uitgebreid voorlichten over de onderduikgeschiedenis van Nieuwlande en de plannen van het Onderduikersmuseum. Al gauw bleek haar bijzondere belangstelling voor de Holocaust. Er volgde een boeiend gesprek over de gebeurtenissen in het verleden en wat wij daar nog steeds van kunnen leren.
Op haar eigen website schreef zij een artikel over haar bezoek aan ‘De Duikelaar’. Klik hier om haar blog te lezen.

Jan-Willem van de Kolk, Arie Brouwer en Jetta Klijnsma.
(Foto: de Duikelaar)
2 december 2020
Commissaris van de Koning neemt levensverhaal Thie Brouwer in ontvangst
Woensdag 2 december heeft CvdK Jetta Klijnsma het levensverhaal van Thie Brouwer in ontvangst genomen, geschreven door Jan-Willem van de Kolk.
Thie Brouwer (1902-1988) was actief binnen het verzet. Hij was vriend en vertrouweling van Johannes Post en Jan Smallenbroek. Hij wordt omschreven als: ‘niet een vechtjas, wel een baken in de storm’.
Arie Brouwer, de 90-jarige zoon van Thie, overhandigde het eerste exemplaar van het levensverhaal aan mevrouw Klijnsma. Daarna schonk hij het onderduikersmuseum een sleutel van het gemeentehuis van Voorburg. Hiermee zou in juli 1944 een kraak worden gezet door de knokploeg van Johannes Post. De sleutel is te zien in de tentoonstelling ‘Gezocht’ over de gebroeders Johannes en Marinus Post.
Het levensverhaal van Thie Brouwer verscheen in het decembernummer van Veerten. Deze editie is te koop in Onderduikersmuseum de Duikelaa