Museum Nieuwlande

Onderduikersmuseum
Nieuwlande

Header_museum_nieuwlande

Metamorfose voor- en achtergevel De Duikelaar mogelijk dankzij donatie Geiske Bekker Fonds

Wij zijn ontzettend blij met de metamorfose van de buitenkant van ons museum. Dit konden wij realiseren dankzij een donatie van het Geiske Bekker Fonds. Inmiddels is de voorgevel van het museum klaar. De volgende stap is de achtergevel. Wij zijn de stichting Geiske Bekker Fonds hiervoor zeer dankbaar.

Stichting Geiske Bekker Fonds
Deze stichting is opgericht na het overlijden van Geiske Bekker in 2006. Zij werd in 1919 geboren in Oosterhesselen en heeft haar hele leven in dit dorp gewoond. Zij was zeer gehecht aan het dorp en voor haar was het belangrijk dat iedereen, die daar woont, een steentje bijdraagt om de gemeenschap goed te laten functioneren.

Als jongere maakte Geiske zich sterk voor het jeugdwerk van de kerk. Later verlegde zij het accent naar culturele activiteiten. Zij was in het bijzonder geïnteresseerd in de tradities en geschiedenis van het oude Drenthe.

Geiske wilde dat na haar overlijden haar nalatenschap gebruikt zou worden om de doelen waar zij bij leven voor ijverde, blijvend zouden worden gestimuleerd. Daartoe is de stichting opgericht.

De stichting Geiske Bekker Fonds heeft als hoofddoel het organiseren, stimuleren en ondersteunen van culturele activiteiten in Oosterhesselen en naaste omgeving.

Bijzondere reünie: Een museum vol nazaten van verzetsstrijders Post

Zaterdag 13 juli 2024 was de bijzondere reünie voor de nazaten van de familie Post in ons museum. Deze dag werd georganiseerd op verzoek van Trijneke Blom-Post. De langstlevende dochter van Johannes Post had kort voor haar overlijden aan het museumbestuur gevraagd of er aandacht geschonken kon worden aan het feit dat Johannes op 16 juli 1944 is gefusilleerd. Gezien de eerdere reünie-ideeën met de familie Post lag het voor de hand om dit op te pakken.

 

Indringend verhaal
Het werd een bijzondere dag waarbij meer dan negentig familieleden elkaar ontmoetten. Ook al kenden veel nazaten elkaar niet persoonlijk, toch deelden ze een bijzonder familieverhaal met elkaar. Dineke Blom, de kleindochter van Johannes, was een van de sprekers op deze dag. Zij beschreef op indringende wijze hoe haar moeder Trijneke de oorlog had beleefd en wat de dood van haar vader met haar had gedaan. Ook vertelde Dineke dat grootmoeder Dien niet over haar man sprak. Alle kinderen moesten het daarom op hun eigen manier verwerken. Dat was niet makkelijk. Het hele land zag hun man en vader als een held, maar zij waren hem kwijt. Ze moesten verhuizen naar Rijnsburg en maar zien dat ze weer een gezin zouden vormen. Ook dat viel niet mee. De kleine Hermien dacht dat de familie Van Goor haar papa en mama waren. Kortom; het had veel gevolgen voor het gezin Post.

Spreker Richard vertelde daarna in zijn verhalen over alle grootouders van de aanwezigen. Ook dankte hij Ds Hovingh voor het boek over Johannes (Johannes Post, exponent van het verzet).

Familie uit Canada
Uit Canada was Lammy, een kleindochter van Diena Post en Bouwe Zijlstra, overgekomen. Ze was blij verrast dat ze zo veel nieuwe familieleden leerde kennen. Verder waren er kleinkinderen van Henk, Marinus, Johannes, Jan, Gerrit, Hendrikje en Dina.

Kunstwerk van de basisscholen
Wij als museum besloten ook de beide basisscholen uit Nieuwlande bij de organisatie te betrekken. Zo blijven de verhalen van Nieuwlande ook in de toekomst bewaard en verteld. De kinderen onthulden die middag een kunstwerk, dat zij hiervoor hadden gemaakt. De onthulling werd gedaan door een aantal kinderen van de beide scholen, samen met de oudste en jongste kleindochter van Johannes Post. De schilderijtjes symboliseren het verzet van Johannes en de onderduikverhalen.

We zijn erg tevreden en dankbaar voor deze dag. Dank aan een ieder die deze bijzondere dag mogelijk heeft gemaakt.

Thea’s verzet – Activiteit voor middelbare scholieren

 Stel je voor, je bent net 17 geworden en dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Heel vervelend, vooral als je Joods bent. Dat is wat Celine Kuyper overkwam. Wat zou jij doen als je in haar schoenen stond? Zoek je een veilige plek om te wachten tot de oorlog voorbij is? Of riskeer je je leven om Nederland te helpen bevrijden? 

Op zaterdag 27 januari kun je, in Onderduikersmuseum de Duikelaar, horen wat Celine deed. Wat gebeurde er met haar in de oorlog? Waarom noemt iedereen haar Thea?

Op 27 januari, de dag dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd, is nu de internationale Holocaust herdenkingsdag. Jaarlijks organiseert museum De Duikelaar, op de laatste zaterdag van januari, een activiteit speciaal voor middelbare scholieren. Maar ga je nog niet/niet meer naar de middelbare school en je wilt weten wat Thea overkwam? Ook dan ben je van harte welkom, evenals ouders, begeleiders en ‘chauffeurs’. De toegang is gratis, maar je moet wel een plekje reserveren, dus meld je even aan via onderstaand mailadres.

Datum:         Zaterdag 27 januari
Tijd:              14.00 – 15.00 uur
Kosten:         Gratis
Locatie:        Onderduikersmuseum de Duikelaar
                      Julianlaan 3, Nieuwlande
Reserveren: reservering@museumnieuwlande.nl

De activiteit start om 14.00 uur. Het museum opent om 13.45 uur.

𝗪𝗔𝗡𝗗𝗘𝗟 𝗠𝗘𝗘 op donderdag 28 december en/of breng een bezoek aan het museum! In verband met de wandelingen is deze donderdag het museum geopend voor alle bezoekers.
Nog enkele wandelplaatsen vrij in de groep die start om 10.30u.
De groep van 11.30u. is volgeboekt. 
Minder weergeven
𝗗𝗲 𝗗𝘂𝗶𝗸𝗲𝗹𝗮𝗮𝗿 𝘃𝗲𝗿𝘄𝗲𝗹𝗸𝗼𝗺𝘁 𝟰𝟬𝟬𝟬𝘀𝘁𝗲 𝗯𝗲𝘇𝗼𝗲𝗸𝗲𝗿!
Onderduikersmuseum de Duikelaar in Nieuwlande ontving zaterdag 2 december haar 4000ste bezoeker van dit jaar. De nietsvermoedende gast werd in het zonnetje gezet. In verband met deze feestelijke gebeurtenis werd er een boeket bloemen en een chocoladeletter, de “D” van Duikelaar, aan haar overhandigd.
Reactie van Gerwin Schoonewille, voorzitter van het Onderduikersmuseum: ‘We zijn heel trots dat we dit jaar 4000 bezoekers hebben gehad. We ontvangen elk jaar weer meer bezoekers, 4000 is ons nieuwe record.’
Rita Paas-Koekoek had de eer om de 4000ste bezoeker van dit jaar te zijn. Ze bezocht het museum samen met haar familie “We vieren de verjaardag van mijn zus. Zij zei: ‘laten we naar het museum gaan, dat is gerenoveerd’.” Ook de kinderen, die op een chocoladeletter werden getrakteerd, waren onder de indruk ‘Sommige musea zijn saai, maar hier kun je verhalen horen en er is veel te zien.”
Onderduikersmuseum de Duikelaar ontvangt diverse soorten bezoekers, onder andere schoolklassen, familie-uitjes, reünies en losse bezoekers uit binnen- en buitenland. Het museum krijgt steeds meer bekendheid. “Veel bezoekers komen uit de omgeving of zijn hier op vakantie. Maar steeds vaker krijgen we bezoek dat speciaal voor het museum naar Drenthe komt’ vertelt Aafje Klasen, vrijwilligster bij het museum.
Dat de meeste bezoekers het museum zeer de moeite waard vinden blijkt wel uit de reacties in het gastenboek en online.
“Wat een mooi museum. We zijn nog nooit zo
lang en geboeid in een museum geweest.”
Wilt u zelf ook eens op bezoek bij Onderduikersmuseum de Duikelaar? Dat kan in december nog ieder weekend. In januari en februari is het museum gesloten. Vanaf maart is De Duikelaar weer open voor bezoek. Voor actuele openingstijden en activiteiten zie: museumnieuwlande.nl
Klik op de foto om het gesprek met Gerdi Verbeet te beluisteren (RTV Drenthe)
𝗚𝗲𝗿𝗱𝗶 𝗩𝗲𝗿𝗯𝗲𝗲𝘁 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝗲 𝗮𝗺𝗯𝗮𝘀𝘀𝗮𝗱𝗲𝘂𝗿
𝗢𝗻𝗱𝗲𝗿𝗱𝘂𝗶𝗸𝗲𝗿𝘀𝗺𝘂𝘀𝗲𝘂𝗺 𝗗𝗲 𝗗𝘂𝗶𝗸𝗲𝗹𝗮𝗮𝗿
24-10-2023
Gerdi Verbeet is met trots benoemd tot ambassadeur van Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande. Haar benoeming volgt op haar bezoek op 6 mei van dit jaar, toen ze de tentoonstelling “Mama komt me wel halen” opende.
Een ambassadeur met indrukwekkende ervaring
Gerdi Verbeet heeft een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd als voormalig voorzitter van het Herdenkingscomité 4 en 5 mei en als voorzitter van de Tweede Kamer. Haar betrokkenheid bij het behoud van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en het belang van vrijheid en democratie is onmiskenbaar.
Historisch bewustzijn belicht
In haar eigen woorden benadrukte Gerdi Verbeet: “Een bezoek aan Onderduikersmuseum De Duikelaar zou je iedereen toewensen. Voor jonge mensen is het belangrijk om te weten wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. De inrichting van het museum sluit prachtig aan bij de behoefte van jongeren om zich te kunnen verplaatsen in de vreselijke gebeurtenissen van die tijd. Jezelf kunnen verstoppen en ontsnappen. Dan voel je hoe angstig en dreigend het in die oorlogsjaren was. Voor een ieder is een bezoek een waarschuwing dat onze vrije open samenleving, onze democratische rechtsstaat kwetsbaar is en het waard is om verdedigd te worden.”
Blijdschap bij het Bestuur
Het bestuur van Onderduikersmuseum De Duikelaar is blij met de benoeming van Gerdi Verbeet als ambassadeur. Voorzitter Gerwin Schoonewille benadrukte het belang van deze stap, waarbij hij aanvulde: “Deze benoeming is een waardevolle toevoeging voor ons museum en voor de inwoners van Hoogeveen. Het is een erkenning van het belang van ons werk en van het historisch bewustzijn in onze gemeenschap.

Podcast Wie niet weg is…

10-10-2023

Sinds kort heeft het museum een eigen podcastserie! In de driedelige serie gaat podcastmaakster Sarah op een bijzondere plek in gesprek met jongeren uit Nieuwlande. In een hooiberg, onder de vloer van de kerk en in een kruipruimte praten ze over 80 jaar geleden. Wat gebeurde hier tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wie verstopte zich toen op deze plekken?

Je vindt de podcastserie op Spotify en op onze website onder het tabblad ‘Het museum’. Veel luisterplezier!

Wie niet weg is… is een driedelige podcast van Onderduikersmuseum de Duikelaar in samenwerking met Stem van Sarah. Met dank aan de Provincie Drenthe.

Onderduikersmuseum De Duikelaar blij en dankbaar voor structurele subsidierelatie met de gemeente Hoogeveen

04-07-2023

Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande ontvangt vanaf 2024 een jaarlijkse subsidie van € 25.000, – van de gemeente Hoogeveen. Dat heeft het college van de gemeente Hoogeveen onlangs besloten. Of het Onderduikersmuseum de subsidie daadwerkelijk ontvangt beslist de gemeenteraad uiteindelijk tijdens de begrotingsbehandeling in het najaar.