Museum Nieuwlande

Onderduikersmuseum
Nieuwlande

Header_museum_nieuwlande

Fietsen & Wandelen

Landschappelijk en historisch gezien is de omgeving van Nieuwlande boeiend. De paden langs het water, door de bossen en de woeste gronden geven een indruk hoe het landschap bijdroeg aan het verzet. En hoe zou het zijn om op oude fietsen met een onderduiker achterop deze weg af te leggen? Het meeste transport van de onderduikers en verzetsmensen ging immers per fiets. Ook het verschil tussen een veendorp of een zanddorp, zoals Zwinderen en Gees is in het landschap terug te zien.

Historische objecten in de omgeving zijn o.a.
– Monument Werkkamp Geesbrug en de nabij gelegen kazemat
– Het onderduikershol
– Monument vliegtuigcrash Mosquito
– Yad Vashem monument, beeld en herdenkingsmonument

Fietsroute “De Duikelaar” – 40km

U komt langs markante plekken in het dorp Nieuwlande en directe omgeving. Zo fietst u bijvoorbeeld langs woningen met een oorlogsgeschiedenis, het onderduikershol en voormalig werkkamp Geesbrug. Een kamp dat in een kort tijdsbestek voor verschillende doeleinden werd gebruikt.

Ook landschappelijk gezien is de tocht boeiend, U krijgt een beeld te zien van een landschap in overgang, van veengebied via bosbouw naar landbouw. En u zult begrijpen hoe belangrijk het landschap was voor de onderduikers.

De fietsroute met historische achtergrondverhalen is te koop in het museum voor € 3.

Fietspuzzeltocht – ca 20km

Een route langs monumenten en onderduikplekken. U fietst van opdracht naar opdracht. Starttijd naar eigen wens, tijdens de openingstijden van het museum. De puzzeltochtmap haalt u bij de balie in het museum.

Historische fietsroute Nieuwlande – Westerbork – 80km via knooppunten

Deze route is gratis beschikbaar in het museum. Een prachtige fietsroute door de natuurgebieden van Midden-Drenthe. De route gaat door het dorp Westerbork en eveneens langs Herinneringskamp Westerbork te Hooghalen.

10 Dorpenroute Veenkoloniën – 67km

Een mooie route door de veendorpen Fluitenberg, Pesse, Stuifzand, Tiendeveen, Nieuweroord, Noordscheschut, Hollandscheveld, Nieuwlande, Elim en Nieuw Moscou. Roelof van Echten was de grondlegger van Hoogeveen. In 1625 kocht hij een groot veengebied in de omgeving van Zuidwolde. Voor de ontginning werd de Compagnie van de 5000 Morgen (hectare) opgericht. Voor de ontsluiting van dit gebied werd een kanaal met zijkanalen gegraven. Hier ligt de oorsprong van Hoogeveen. In het winkelhart van Hoogeveen (Hoofdstraat) slingert het kunstwerk ‘De Cascade’ als herinnering aan het kanaal.

 In de gaten lopen – 5 km (ong. 2 uur)

Loop samen met een gids van Onderduikersmuseum de Duikelaar het Onderduikerspad. Tijdens deze wandeling door Nieuwlande en omgeving krijgt u een beeld van wat er tijdens de oorlog allemaal gebeurde in dit kleine Drentse dorp.

De wandeling voert langs gedenkwaardige plaatsen:  het onderduikhol en verschillende onderduik- en verzetshuizen. Naast boeiende verhalen over deze locaties en de mensen die er woonden hoort u waarom het landschap een belangrijke rol speelde in het succes van de onderduik.

Wilt u de wandeling op een andere dag lopen, in een andere taal of met uw eigen groep? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Verzetshuizenroute

Met gids maakt u een wandeling door het dorp en hoort u bij een aantal huizen de verhalen die verband met elkaar houden. Er zijn verschillende routes, in lengte variërend van 1 tot 2,5 km.

Incidenteel – zie agenda
Op groepsverzoek ook te plannen. Informeer naar de mogelijkheden bij reserveringen@museumnieuwlande.nl of 06 – 38 03 87 93