4000ste bezoeker!
Op zaterdag 5 oktober konden we onze 4000ste bezoeker van dit seizoen begroeten. Blij verrast nam deze meneer uit Nieuw-Amsterdam het boeket bloemen in ontvangst. Ook werd hij getrakteerd op een kopje koffie met appeltaart. En uiteraard mocht hij ook nog gratis naar binnen. Het is een mooie bijzondere mijlpaal: Weer is het bezoekersaantal van de voorgaande jaren overschreden.
Het museum blijft nog geopend op de reguliere tijden t/m 3 november, daarna alleen op zaterdagen en zondagen. De maanden januari en februari zijn we gesloten.
Lezing ‘Onbekende Kinderen’ door NOS-journalist Marieke de Vries in onderduikersmuseum De Duikelaar
Journalist Marieke de Vries (NOS/Evenementen) houdt woensdagavond 18 september een lezing in onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande. De lezing, ‘Onbekende Kinderen’, gaat over de 51 onbekende kinderen van Westerbork. Hierover maakte Marieke in 2022, samen met Rob Trip (NOS/Journaal), de podcast ‘De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork’.
Deze kinderen, van wie niemand wist wie ze waren, werden in de Tweede Wereldoorlog met de laatste trein (van 13 september 1944) via Bergen Belsen naar Theresienstadt gebracht. Op één na overleven de kinderen de drie concentratiekampen. Wat hebben zij meegemaakt? Hoe is het hen vergaan na de oorlog?
‘Fritsje’ uit Nieuwlande
Eén van die kinderen is Gershon Willinger, in Nieuwlande beter bekend als Fritsje. Marieke hoorde voor het eerst over Fritsje toen ze bezig was met de voorbereiding van de NOS-documentaire ‘Nieuwlande – onverzettelijk onderduikersdorp’. Ze wilde graag het verhaal van Fritsje horen.
Lezing
Tijdens de lezing vertelt Marieke onder meer wat ze te weten is gekomen over Fritsje uit Nieuwlande. Het belooft een boeiende avond te worden.
Aanmelden voor de lezing kan via reservering@museumnieuwlande.nl (dit kan tot en met 17 september)
Wanneer: woensdag 18 september, om 19.30 uur
Waar: Onderduikersmuseum De Duikelaar, Julianalaan 3 in Nieuwlande.
Kosten: € 9,50
Wil je op ons stemmen ?
Ook dit jaar neemt Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande weer deel aan Rabo ClubSupport. Dit betekent dat je kunt stemmen op ons museum, zodat wij hopelijk wat extra inkomsten krijgen om ons museum verder te kunnen blijven ontwikkelen. Je kunt stemmen vanaf 2 september tm 24 september.
Hoe kun je stemmen?
Let op: Alleen leden van de Rabobank kunnen stemmen. Dus mocht je geen lid zijn, dan kun je misschien in je eigen kring (bijvoorbeeld familie of vrienden) vragen, of zij wel lid zijn en voor je willen stemmen.
Stemmen kan op de volgende manier:
- Inloggen op je internetbankieren
- Zoeken op clubsupport
- Dan kiezen bij “Instellingen” voor Rabo Clubsupport
- Vanaf 2 september kun je stemmen en filter dan op: Duikelaar en stem!
Als je niet in de app stemt, dan kun je ook online stemmen via deze link:
Metamorfose voor- en achtergevel De Duikelaar mogelijk dankzij donatie Geiske Bekker Fonds
Wij zijn ontzettend blij met de metamorfose van de buitenkant van ons museum. Dit konden wij realiseren dankzij een donatie van het Geiske Bekker Fonds. Inmiddels is de voorgevel van het museum klaar. De volgende stap is de achtergevel. Wij zijn de stichting Geiske Bekker Fonds hiervoor zeer dankbaar.
Stichting Geiske Bekker Fonds
Deze stichting is opgericht na het overlijden van Geiske Bekker in 2006. Zij werd in 1919 geboren in Oosterhesselen en heeft haar hele leven in dit dorp gewoond. Zij was zeer gehecht aan het dorp en voor haar was het belangrijk dat iedereen, die daar woont, een steentje bijdraagt om de gemeenschap goed te laten functioneren.
Als jongere maakte Geiske zich sterk voor het jeugdwerk van de kerk. Later verlegde zij het accent naar culturele activiteiten. Zij was in het bijzonder geïnteresseerd in de tradities en geschiedenis van het oude Drenthe.
Geiske wilde dat na haar overlijden haar nalatenschap gebruikt zou worden om de doelen waar zij bij leven voor ijverde, blijvend zouden worden gestimuleerd. Daartoe is de stichting opgericht.
De stichting Geiske Bekker Fonds heeft als hoofddoel het organiseren, stimuleren en ondersteunen van culturele activiteiten in Oosterhesselen en naaste omgeving.
Bijzondere reünie: Een museum vol nazaten van verzetsstrijders Post
Zaterdag 13 juli 2024 was de bijzondere reünie voor de nazaten van de familie Post in ons museum. Deze dag werd georganiseerd op verzoek van Trijneke Blom-Post. De langstlevende dochter van Johannes Post had kort voor haar overlijden aan het museumbestuur gevraagd of er aandacht geschonken kon worden aan het feit dat Johannes op 16 juli 1944 is gefusilleerd. Gezien de eerdere reünie-ideeën met de familie Post lag het voor de hand om dit op te pakken.
Indringend verhaal
Het werd een bijzondere dag waarbij meer dan negentig familieleden elkaar ontmoetten. Ook al kenden veel nazaten elkaar niet persoonlijk, toch deelden ze een bijzonder familieverhaal met elkaar. Dineke Blom, de kleindochter van Johannes, was een van de sprekers op deze dag. Zij beschreef op indringende wijze hoe haar moeder Trijneke de oorlog had beleefd en wat de dood van haar vader met haar had gedaan. Ook vertelde Dineke dat grootmoeder Dien niet over haar man sprak. Alle kinderen moesten het daarom op hun eigen manier verwerken. Dat was niet makkelijk. Het hele land zag hun man en vader als een held, maar zij waren hem kwijt. Ze moesten verhuizen naar Rijnsburg en maar zien dat ze weer een gezin zouden vormen. Ook dat viel niet mee. De kleine Hermien dacht dat de familie Van Goor haar papa en mama waren. Kortom; het had veel gevolgen voor het gezin Post.
Spreker Richard vertelde daarna in zijn verhalen over alle grootouders van de aanwezigen. Ook dankte hij Ds Hovingh voor het boek over Johannes (Johannes Post, exponent van het verzet).
Familie uit Canada
Uit Canada was Lammy, een kleindochter van Diena Post en Bouwe Zijlstra, overgekomen. Ze was blij verrast dat ze zo veel nieuwe familieleden leerde kennen. Verder waren er kleinkinderen van Henk, Marinus, Johannes, Jan, Gerrit, Hendrikje en Dina.
Kunstwerk van de basisscholen
Wij als museum besloten ook de beide basisscholen uit Nieuwlande bij de organisatie te betrekken. Zo blijven de verhalen van Nieuwlande ook in de toekomst bewaard en verteld. De kinderen onthulden die middag een kunstwerk, dat zij hiervoor hadden gemaakt. De onthulling werd gedaan door een aantal kinderen van de beide scholen, samen met de oudste en jongste kleindochter van Johannes Post. De schilderijtjes symboliseren het verzet van Johannes en de onderduikverhalen.
We zijn erg tevreden en dankbaar voor deze dag. Dank aan een ieder die deze bijzondere dag mogelijk heeft gemaakt.
Thea’s verzet – Activiteit voor middelbare scholieren
Stel je voor, je bent net 17 geworden en dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Heel vervelend, vooral als je Joods bent. Dat is wat Celine Kuyper overkwam. Wat zou jij doen als je in haar schoenen stond? Zoek je een veilige plek om te wachten tot de oorlog voorbij is? Of riskeer je je leven om Nederland te helpen bevrijden?
Op zaterdag 27 januari kun je, in Onderduikersmuseum de Duikelaar, horen wat Celine deed. Wat gebeurde er met haar in de oorlog? Waarom noemt iedereen haar Thea?
Op 27 januari, de dag dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd, is nu de internationale Holocaust herdenkingsdag. Jaarlijks organiseert museum De Duikelaar, op de laatste zaterdag van januari, een activiteit speciaal voor middelbare scholieren. Maar ga je nog niet/niet meer naar de middelbare school en je wilt weten wat Thea overkwam? Ook dan ben je van harte welkom, evenals ouders, begeleiders en ‘chauffeurs’. De toegang is gratis, maar je moet wel een plekje reserveren, dus meld je even aan via onderstaand mailadres.
Datum: Zaterdag 27 januari
Tijd: 14.00 – 15.00 uur
Kosten: Gratis
Locatie: Onderduikersmuseum de Duikelaar
Julianlaan 3, Nieuwlande
Reserveren: reservering@museumnieuwlande.nl
De activiteit start om 14.00 uur. Het museum opent om 13.45 uur.
24-10-2023
Podcast Wie niet weg is…
10-10-2023
Sinds kort heeft het museum een eigen podcastserie! In de driedelige serie gaat podcastmaakster Sarah op een bijzondere plek in gesprek met jongeren uit Nieuwlande. In een hooiberg, onder de vloer van de kerk en in een kruipruimte praten ze over 80 jaar geleden. Wat gebeurde hier tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wie verstopte zich toen op deze plekken?
Je vindt de podcastserie op Spotify en op onze website onder het tabblad ‘Het museum’. Veel luisterplezier!
Wie niet weg is… is een driedelige podcast van Onderduikersmuseum de Duikelaar in samenwerking met Stem van Sarah. Met dank aan de Provincie Drenthe.
Onderduikersmuseum De Duikelaar blij en dankbaar voor structurele subsidierelatie met de gemeente Hoogeveen
04-07-2023
Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande ontvangt vanaf 2024 een jaarlijkse subsidie van € 25.000, – van de gemeente Hoogeveen. Dat heeft het college van de gemeente Hoogeveen onlangs besloten. Of het Onderduikersmuseum de subsidie daadwerkelijk ontvangt beslist de gemeenteraad uiteindelijk tijdens de begrotingsbehandeling in het najaar.