
Sally met zijn familie. De jodenster op de kleding van Sally en zijn oom
geeft aan dat de foto gemaakt is na 3 mei 1942

Voor Joden verboden
Bestemming onbekend
Luister hier naar de Podcast Sally
Bestemming onbekend
Amsterdamse Sally Kimel is twaalf jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Samen met zijn moeder woont hij bij zijn oom en tante, die twee zonen hebben. De oudste zoon, Ab, is bijna even oud als Sally. De jongens groeien op als broers en vrienden.
In het begin van de oorlog valt er wel te leven met de regels van de bezetter. De bepalingen worden echter steeds strenger voor joodse mensen. Sally’s moeder wordt in 1942 tijdens een razzia op straat opgepakt en naar Kamp Westerbork gebracht. Sally krijgt de oproep om zich te melden voor familieheriniging. Tijd om onder te duiken. Sally wordt een niet bestaand persoon, die geen rechten meer heeft.
Oom Joseph regelt de onderduik en op een dag zit er een onbekende man in de kamer. Hij spreekt met Sally af dat hij de volgende dag bij de tramhalte zal staan. En zo neemt Sally op zijn veertiende jaar afscheid van zijn familie en loopt naar de overkant van de straat, een onbekende bestemming tegemoet.
De onbekende man staat bij de tramhalte. Zonder Sally aan te kijken zegt hij: We zitten niet bij elkaar, ik ken jou niet en jij kent mij niet, als ik uit stap stap jij ook uit.
Wie is deze man? Waar brengt hij hem heen? Is hij te vertrouwen?
Zal hij zijn familie ooit terug zien? En waar is zijn moeder, heeft ze hem nodig, is het niet beter om zich te melden bij de Duitsers?

De tram naar een onbekende bestemming.
(foto: Stadsarchief Amsterdam)
De tentoonstelling volgt Sally tot het eind van de oorlog en geeft een antwoord op al deze vragen.