piloot Peter Fry en navigator Harry Smith

De Havilland DH-98 Mosquito

Memories Remain

 In de nacht van 29 september 1944 vertrekt een RAF verkenningsvlucht vanuit Swannington naar het noorden van Duitsland. Het vliegtuig is een Mosquito met een tweekoppige bemanning, piloot Peter Fry en navigator Harry Smith. Om drie uur ‘s nachts stort het vliegtuig brandend neer aan de Boerdijk bij Nieuwlande. Beide bemanningsleden komen om.

Veel dorpelingen worden wakker van het geluid en het licht van de vuurgloed. De 16-jarige Albert Zwaveling is als een van de eersten ter plekke. Zijn leven lang zal hij het aangrijpende beeld niet vergeten. Als de bemanning door de Duitsers in een hoekje van de begraafplaats in Geesbrug zijn begraven, maken hij en zijn vriend een houten kruis met het opschrift ‘Two unknown flyingman, died for their and our freedom.’

Pas jaren later krijgen de bemanningsleden een naam. Om ze niet alleen een naam, maar ook een gezicht te geven deden wij onderzoek naar de achtergrond van beide mannen. Uit de summiere gegevens en voorwerpen die zijn gebleven ontstaat een beeld van twee jonge mannen die hun leven gaven voor onze vrijheid. ‘Memories Remain’ staat er op het oorlogsgraf van Harry Smith. De herinnering aan deze bemanningsleden willen we levend houden en doorgeven.

De oorlogsgraven van Peter Fry en Harry Smith in Geesbrug.