Exposities
Memories Remain
Op 29 september 1944 worden de bewoners van Nieuwlande wakker van het licht van vuur en het geluid van schoten. Een brandende Mosquito van de Royal Air Force stort neer bij de Boerdijk. Beide bemanningsleden komen om het leven. Nu, 75 jaar later, wordt hun verhaal verteld, om hen een gezicht te geven en niet te vergeten dat zij het hoogste goed voor onze vrijheid gaven.
Gezocht.
Het verzet van Johannes en Marinus Post’
Mei 2019 werd de tentoonstelling ‘Gezocht’ geopend in aanwezigheid van kinderen en kleinkinderen van zowel Johannes, Marinus als Henk Post. In de tentoonstelling wordt de achtergrond van de gebroeders Post weergegeven, evenals hun werk in de illegaliteit. Ondanks hun samenwerking hadden Johannes en Marinus een verschillende kijk op het verzetswerk.
Nooit iemand de deur wijzen.
Verhalen uit de onderduik in Nieuwlande.
Deze expositie is in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork tot stand gekomen. Zowel de kant van de onderduikers als die van de gastgezinnen en de koeriers wordt belicht. In vogelvlucht lezen we hoe de joodse onderduikers in Nieuwlande terecht kwamen, wie de mensen achter de organisatie waren en hoe ze te werk gingen.

Een greep uit de collectie Schonewille.
Het privé museum van Jo Schonewille, Nieuwlande een dorp dat zweeg, vormt de basis van museum de Duikelaar. Een deel van de collectie, waaronder de spotprenten van Herman, is tentoongesteld. Herman (Lou Gans), maakte de spotprenten tijdens zijn verblijf onder de vloer van de voormalig gereformeerde kerk.
Verder nog te zien.

Een gerestaureerd onderduikershol in de bossen

Op afspraak en met gids, min. 10 pers : het onderduikershol in de voormalig gereformeerde kerk. Hier verbleven Herman en Peter (Lou Gans en Ies Davids) meer dan een half jaar. Ze vervalsten er persoonsbewijzen, schreven het verzetskrantje de Duikelaar en Herman tekende er cartoons.

Het Yad Vashem monument in het dorp